Tovább erősödik Zugló közbiztonsága

Közbiztonsági témakörben rendeztek lakossági fórumot a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében, ahol az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség képviselői is értékelték az eddigi eredményeket.

b2105_00001Zuglóban régóta nagy hangsúlyt helyeznek a közbiztonság javítására. Ennek érdekében a önkormányzat példaértékű módon segíti és támogatja a rendőrség munkáját. Az összefogásból a polgárőrök és a kerületőrök is kiveszik a részüket. Az együttműködésnek, illetve a számtalan közbiztonságot erősítő beruházásnak is köszönhetően Zuglóban észrevehetően javult a közbiztonság, ám Zugló vezetői nem akarnak hátradőlni, derült ki a kerületi rendőrkapitányság által kezdeményezett a fórumon. Az eseményen az elmúlt időszak fejlesztéseiről is szó esett, amelyeket Rozgonyi Zoltán értékelt. Az alpolgármester szerint a térfigyelő-kamerarendszer kiépítése, a hevederzár-program meghirdetése, a távfelügyelet működtetése, a rendőrség és a polgárőrség jelentős támogatása egyaránt hozzájárultak a közbiztonság javulásához. Az eredményeket azonban mindig lehet fokozni, ezért döntöttek úgy, hogy az eddigi kerületőri rendszert januártól a jóval hatékonyabb, zuglói közterület-felügyeleti rendszerré alakítják át. A jelenlegi kamerarendszer hatását is folyamatosan figyelik, és ott, ahol indokolt lesz, újabb kamerákat helyeznek ki. Az alpolgármester elmondta, a közbiztonság olyannyira részévé vált a kerületnek, hogy a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. ügyeleti száma még a Zugló Kártyára is felkerült, így még közvetlenebbé vált a kapcsolat az állampolgárok és a közbiztonsági szervek között.
A fórum kezdeményezője Dragon Sándor ezredes, kerületi rendőrkapitány volt, aki szintén tudott eredményekkel szolgálni. Kiemelte többek között, hogy az önkormányzati támogatásnak köszönhetően ma már négy rendőr, 24 órában nézi a térfigyelő kamerák beérkező képeit. Fontos előrelépésnek tartotta a kerület bűnügyileg legfertőzöttebb részén – a Pillangó utca, Várna utca, Tábornok utca környékén – felállított mobil rendőrőrsöt is, ahol az állampolgárok szintén 24 órás rendőri jelenlétet tapasztalhatnak.
A rendezvény harmadik előadója, Kardos Pál, a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: idén még nem volt meg a jogszabályi háttere a közterületen való életvitelszerű tartózkodás és a közterületi árusítás elleni hatékony fellépésnek, ami a Petőfi csarnoknál, illetve az Erzsébet királyné úti és az Örs vezér téri aluljáróknál, valamint a Bosnyák téren időnként komoly problémákat okozott. A Parlament döntése értelmében megváltozott jogszabályok azonban ma már lehetővé teszik a hatékony fellépést, amit a januártól felálló, önálló zuglói közterület-felügyeleti szervezet minden esetben érvényesít majd.

Forrás: www.zugloilapok.hu