«

»

Zuglóért, tiszta szívből!

30 éve alakult a Zuglói Polgárőrség


Amikor a rendszerváltás hajnalán, 1990 október 25-én 14 lelkes kerületi lakos megalapította a Zuglói Polgárőrséget, csak egyetlen cél lebegett a szemünk előtt: legyen élhetőbb, biztonságosabb a kerület!
Senki nem gondolta akkoriban, hogy három évtized alatt ez a szervezet majd megsokszorozza létszámát, megkerülhetetlen részévé válik annak az Önkormányzat-Rendőrség-Polgárőrség hármas együttműködésnek, mely mára országos szinten is példaértékkel szolgálja a kerületi lakosok közbiztonságát, szubjektív biztonságérzetét.
Sokan kérdezik, mi a titka annak, hogy a Zuglói Polgárőrség eredményei szinte napi szinten szerepelnek az országos híradásokban? Mi kellett ahhoz, hogy az önkéntes tűzoltó tagozat 2015-ben önálló beavatkozási státuszt kapjon, hogy a lakosság részéről a legnagyobb fokú támogatást élvezi ez a civil szervezet?
Nos, a titok három szó: lokálpatriotizmus, szakmaiság, együttműködés.
Az első és legfontosabb a kerület iránti mély, szívből jövő elkötelezettség. Mi, akik itt látjuk el önként vállalt feladatunkat a Polgárőrségnél, kivétel nélkül elkötelezettek vagyunk Zuglóért, mindent megteszünk azért, hogy itt legyen a legjobb élni Budapesten! Ez a 85 éves kerület megérdemli, hogy polgárai biztonságban érezzék magukat és hogy a jövőben gyermekeink is a legnagyobb lelki nyugalommal éljék mindennapjaikat ebben a kerületben.
Ugyanakkor, a lokálpatriotizmus szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele egy kiválóan működő kerületi polgárőrségnek.
Zuglói szív nélkül nincs zuglói polgárőr – de elengedhetetlen a legmagasabb szintű szakmai felkészültség, illetve a kiváló technikai háttér is.
Ezt a szakmai felkészültséget a polgárőrök bizony szabadidejükben szerzik meg. Az éjszakai járőrözések során, gyakran a legmostohább időjárási körülmények között teljesítenek szolgálatot. Minden, zuglói polgárőr tisztában van a feladat nehézségével: mégis hajtja a szíve, az elkötelezettsége.
Szerencsére az elmúlt 30 évben rengeteg segítséget kaptunk mind az Önkormányzattól, mind a Rendőrségtől, valamint a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft.-től. Mára gyakorlatilag elválaszthatatlan a tevékenységünk a közbiztonság javítása, fenntartása érdekében, figyelembe véve az eltérő kompetenciákat, hatásköröket. A négy szervezet tökéletesen szimbiózisban működik. Ahol komoly segítségre van szükség, például a járvány tavaszi első hulláma idején, ott előtérbe kerül a Polgárőrség – ahol kifejezett rendőri intézkedésre van igény, mint egy súlyos erőszakos bűncselekménynél, ott a Rendőrség fog intézkedni – de gyakran éppen a polgárőrök hívják fel a figyelmet a problémára!
Külön büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a kerületi munkatársaink közül többen budapesti, sőt, országos szintű irányításban is részt vesznek. A köszönet azonban mindenkit megillet, aki az elmúlt 30 évben velünk végezte bűnmegelőző és önkéntes tűzoltói tevékenységét és azoknak is, akik önzetlenül bármilyen módon támogatták munkánkat.
Hagyományainknak megfelelően őrizzük emlékét azoknak a bajtársainknak, akik már nem lehetnek közöttünk, hiszen 30 év majd egy emberöltő.

A 30 ÉVES Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2020-bam elnyerte
AZ ÉV POLGÁRŐR EGYESÜLETE KITÜNTETŐ CÍMET