Kötetlen megbeszélés önkéntes egyesületekkel

Magyarország hivatásos és önkéntes tűzoltó egységeinek jövőbeni hatékony együttműködése érdekében Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője személyes konzultációra hívta a fővárosi és főváros környéki önkéntes tűzoltó egyesületek vezetőit és képviselőit. A találkozóra október 16-án, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület laktanyájában került sor.

A katasztrófavédelmi törvény közeljövőben várható módosításából következő egyik legnagyobb jelentőséggel bíró változás, hogy a jelenleg egyes kategóriájú együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek bizonyos káreseteknél önállóan avatkozhatnak be. Megnyitó beszédében a főigazgató azt hangsúlyozta, azért hívta össze az önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőit, hogy személyesen hallgassa meg a küszöbön álló törvénymódosításban foglalt változások vonzataival kapcsolatos véleményüket, és hogy kötetlen formában válthassanak szót az őket érintő aktualitásokról és meglátásaikról.

430920_nA sok kérdést felszínre hozó, az egyesületek komoly aktivitásával zajló konzultáción Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Varga Ferenc tű dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Dr. Kanyó Ferenc tű. alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője mellett Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Solymár, Pilisborosjenő, Nagykovácsi, Perbál, Gyál, Pesthidegkút, Budavár, Rózsadomb, Kőbánya és Zugló önkéntes tűzoltó egyesületének vezetői, illetve képviselői vettek részt.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató a szerdai értekezleten komoly feladatnak nevezte az önkéntes tűzoltók beavatkozásához köthető felelősségrendszer kidolgozását. „Az önkéntes tűzoltó egyesületek elsődleges feladata a jövőben is a hivatásos tűzoltó egységek támogatása és segítése lesz, de mindemellett önálló beavatkozásokat is végezhetnének. Az önállóságnak azonban minden feltételét biztosítani kell, egyúttal tisztázni az összes lehetséges esetre vonatkozó kérdést.” – fogalmazott a tábornok. Hozzátette: az együttműködés feltételeit minden esetben biztosítani kell, ezen gőzerővel dolgoznak, az önkéntes tűzoltók munkája ugyanis hatalmas segítség az országnak. Bakondi György úgy fogalmazott, az önkéntes tűzoltó egyesületek feladata nem csupán a káreseteknél való segítségnyújtás, de a katasztrófaveszély megelőzése és a kárelhárítás, ezt diktálja az ország érdeke.

3369607_nA megbeszélés keretén belül a főigazgató egy Mercedes-Benz típusú gépjárműfecskendőt adott át a WOLF Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára, amelyet az öt éven keresztül használhat. Bakondi György a szerdai konzultáción bejelentette továbbá, hogy 2014-ben felavatnak egy, a hősi halált halt tűzoltók emléke előtt tisztelgő emlékművet. Hiánypótló lépés lesz ez, mondta a tábornok, hiszen a katasztrófavédelem minden olyan hősi halott előtt fejet kíván ilyen módon is hajtani, aki valaha is a jogelőd szervezetekben tevékenykedtek tűzoltóként, vagy légoltalmisként, esetleg önkéntesként áldozták a legdrágábbat, az életüket.

16739_nAz értekezlet zárásaként Kardos Pál, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke az önkéntes tűzoltó egyesület jelképét adta át a magyarországi katasztrófavédelem vezetőjének.

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=2262