Júniusi beszámoló

Összesítés: június hónapban az árvízi védekezésben történő részvétel mellett a Zuglói Polgárőrség 20 alkalommal látott el szolgálatot, a Zuglói Önkéntes Tűzoltók 19 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 1 beavatkozásuk volt. Április hónapban összesen 4661 óra szolgálatot adtak önkénteseink.

Június 1.

A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület részt vett a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ gyermeknapi rendezvényén. Az esemény kapcsán az „Egy jó szó Zuglóban” projekt munkatársai ismét megragadták az alkalmat, hogy a lakosságot informálják a közelmúltban elindított áldozatvédelmi programról.
A rendezvényen megjelent szervezetek (többek között a Zuglói Ifjúsági Centrum, a Zuglói Rendőr-kapitányság, a Vöröskereszt, stb.) mindegyike egy-egy állomását képezték a gyerekek számára kialakított „pályának”. A Polgárőrség állomáshelyén a résztvevő mintegy 100-120 gyermek a projekt szociális munkatársainak irányításával balesetvédelmi, közlekedés-biztonsági és az áldozattá válás elkerülését elősegítő teszteket és feladatlapokat oldottak meg három korcsoportban.

J1

A legkisebbek színezőket kaptak, melyek mindegyike egy-egy tűzvédelmi szempontból veszélyes helyzetet ábrázolt. A 7-12 éves korosztály gyalogosokra vonatkozó kresz-tesztet és az áldozattá válás megelőzését szolgáló feladatlapot tölthetett ki. A legnagyobbak, akik vélhetően már egyedül közlekednek, gyalogosokra és kerékpárosokra egyaránt vonatkozó közlekedésbiztonsági, és egy komplexebb áldozatvédelmi tesztlapot oldhattak meg. Amikor a feladatokkal elkészültek, a szociális munkások és a polgárőrök a gyerekekkel megbeszélték, hogy mire kell vigyázniuk a felmerült szituációkban, hogyan kell elkerülni a különféle balesetveszélyes helyzetek kialakulását, illetve, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak.
Amíg a gyerekek szorgoskodtak, addig munkatársaink ismertették a szülőkkel az „Egy jó szó Zuglóban” program elemeit, válaszoltak a témában feltett kérdéseikre, illetve szórólap formájában tájékoztatták őket a projektben szereplő szakemberek elérhetőségéről.

Június 1-2.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány családi rendezvényt tartott a Városligetben koncertekkel, oktatásokkal, vásárral, kutyás bemutatókkal, családi szórakoztató- és sportprogramokkal. A rendezvény biztosításában a zuglói polgárőrök is részt vettek.

 

Június 2.

Rendőrrel és kerületőrrel közös járőrszolgálatot tartottunk Zugló területén. A szolgálat ellátás  során 21:25-kor az Ilka utcában járőrözve egy gyanúsan közlekedő külföldi rendszámú törött személygépkocsira lettünk figyelmesek. A jármű az egyirányú utcában a forgalommal szemben félig keresztbe fordulva állt, a forgalmi sávot teljesen elfoglalva. A járműben tartózkodó két személyt igazoltatásra szólítottunk fel, és megkértük őket, hogy szálljanak ki a gépkocsiból.  A két személy, kérésünkre nem tudott érvényes fényképes igazolványt felmutatni illetve a gépkocsihoz tartozó papírral sem rendelkeztek. Az adatgyűjtés során megállapítást nyert, hogy a gépjármű vezető személy nem rendelkezik vezetői engedéllyel. Az időközben egy balesetnél intézkedő kerületi rendőr járőrök értesítettek minket, hogy a helyszíntől két utcára a Jávor utcában történt egy cserbenhagyásos baleset, amelynél egy külföldi rendszámú gépkocsi volt az okozó, amelyik a baleset bekövetkezte után nagy sebességgel a helyszínről eltávozott. Az egyezést jelentettük a kapitányság ügyeletesének, mivel a két személyre illett a személyleírás és a kocsi is sérült volt, ezért a két személyt a kapitányság ügyeletes tisztjének utasítására előállítottuk.

 

Június 3.

Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén rendőrrel és kerületőrrel közösen.  Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bosnyák tér és környékére, valamint az Örs vezér térre.

 

Június 4-15.

Összefoglaló jelentés a Zuglói Polgárőr és önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak árvízi védekezésben történő részvételéről 

2013. június 4-én Dr. Túrós András az Országos Polgárőrség Elnöke a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt körlevélben intézkedett az árvízi helyzet kezelése érdekében végrehajtandó polgárőri feladatokról.

Az árvízi védekezés során a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai 3353 óra szolgálatot adtak.

A Katasztrófavédelemmel egyeztetve a polgárőrök és az önkéntes tűzoltók az alábbi feladatokat látták el:

–           homokzsákok töltése, rakodása
–           gátépítés
–           védművek őrzése, ellenőrzése
–           járőrszolgálat
–           lakosság tájékoztatása
–           lezárt területek őrzése
–           jelzőőri tevékenység
–           forgalomsegítés
–           élelmiszer osztás, és helyszínre juttatás
–           homokzsák elpakolása, helyreállítás

A védekezés során, az alábbi helyszíneken teljesítettünk szolgálatot:
Budapesten a Margitszigeten,  XI. kerületben, Óbuda – Római parton valamint Dunaszekcső, Esztergom, Győr, Győrújfalu, Mecsér és Mohács településen.

J2

J3J4

Önkéntes tűzoltóink a június 5-e és 15-e közötti árvízi védekezés időszakában 30 fővel, 2 gépjárművel folyamatosan, 3×8 órás váltásokban láttak el szolgálatot. Ez idő alatt a Margitsziget, a Dagály Fürdő és Dunaszekcső területén végeztek védekezési munkálatokat. J5J6

 

Június 17.

Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén rendőrrel és kerületőrrel közösen.  Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bolgárkertész utcára, Pillangó Parkra, valamint az oktatási intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Június 19-22.

9000 palack vizet osztottak szét a hőségriadó alatt

A június közepén hirtelen beköszönő nyári meleg miatt az országos tisztifőorvos június 22-ig II. fokú hőségriadót rendelt el, ami fokozott elővigyázatosságot követel.  Zugló két legforgalmasabb csomópontján június 19-22-ig a Bosnyák téren és az Örs vezér terén felállított standoknál dr. Papcsák Ferenc polgármester és Rozgonyi Zoltán alpolgármester a kerületőrökkel és polgárőrökkel közösen az Önkormányzat által biztosított mintegy 9000 palack ásványvizet oszt szét a járókelőknek a legkritikusabb deli órákban. A standok mellett pára hűtő berendezéseket is felállítanak, melyet Perfect – Cool Kft bocsájtott ingyenesen a Polgárőrség részére.

J

 

Június 22.

Immár hagyományosan, idén is részt vettünk a Múzeumok Éjszakája rendezvényén. A Vajdahunyad váránál a Mezőgazdasági Múzeum biztosításában vettünk részt 10 fővel. A rendezvényen egy nagymama elveszítette 3 kis unokáját, akiknek a gyors felkutatásában a polgárőreink segítettek.

J7

Június 23.

A Petrik Lajos Szakközépiskola (Thököly út 48-54.) vegyi laborjából tűzjelzés érkezett, melyre Zugló ÖTE is megkezdte a vonulást. A helyszínen kiderült, hogy téves jelzés volt, így tűzoltói beavatkozásra szerencsére nem volt szükség.

 

Június 26.

Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből. A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

 

Június 29.

Országos Polgárőr Nap – Pannonhalma

J10 J9 J8

 

Június 30.

Zugló ÖTE szituációs gyakorlatot tartott, ahol a feltételezések szerint pincetűz volt. Ezzel a gyakorlattal a zárt és sötét (füsttel teli) helyiségekben történő tájékozódás és sugárszerelési feladatok begyakorlása volt a cél. A füstöt a légzőmaszkok letakarásával, elhomályosításával érjük el.

J11