Április havi események

Összesítés: április hónapban a Zuglói Polgárőrség 35 alkalommal látott el szolgálatot. A Zuglói Önkéntes Tűzoltók 13 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 8 beavatkozásuk volt, ebből 6 tűzeset, 2 műszaki mentés. Április hónapban 2149 óra szolgálatot adtak önkénteseink.

Március 31–április 1.
Rendőrséggel közösen akciót hajtottunk végre Zugló területén. Az akció célja a közterületi bűncselekmények visszaszorítása, és az ittas vezetők kiszűrése, valamint a körözött gépjárművek felderítése volt. A kétnapos akcióban 30 rendőr, 15 polgárőr és 4 kerületőr vett részt.
Az akcióban a polgárőrség a Sygmoid rendszámfelismerő berendezéssel vett részt, illetve a kerületőrség 2 szolgálati gépjárművel és 4 fővel, akik járőröző feladatott hajtottak végre a rendőrséggel közösen. A két napos akcióban a rendszámfelismerő berendezéssel 3041 db gépjármű került azonosításra. A rendszer több esetben a lejárt műszakival közlekedő gépjárművet jelzett amelyre, valamint a mobil telefont kézben használó és a biztonsági övet vagy gyermekbiztonsági eszközöket nem használókkal szemben is a rendőrség munkatársai minden esetben intézkedtek.
A rendőrség tájékoztatása szerint a két napos akció alatt nagymértékben csökkent Zuglóban a közterületi bűncselekmények száma, illetve a közlekedési balesetek is. Az akció során 2 db ittas személy került előállításra, több esetben szabtak ki helyszíni- illetve közigazgatási bírságot.

R112

Április 3.
A Lantos Mihály Sportközpont pályáján több száz négyzetméteres területen nagy mennyiségű belvíz alakult ki, melyet Zugló ÖTE rajai mobil szivattyúk segítségével eltávolítottak.

2

Április 4.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szak-mai ismeretekből.
A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatok-ról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról. Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. 19:30-kor ügyeleti küldés az Örs vezér téri szakorvosi rendelőhöz, mert a földszinti mosdót két erősen ittas személy foglalta el. Járőreink a helyszínen felszólítására a helyszínt elhagyták.

Április 7.
Kerületőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 07:00-tól 19:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Április 10.
A Kerékgyártó utcában egy földszintes családi ház egy szobája teljes terjedelmében égett, minek következtében a tulajdonos füstmérgezést szenvedett, és két kutyája elpusztult. Az önkéntes és hivatásos rajok 2db „D” sugárral a tüzet lefeketítették, utána kéziszerszámokkal utómunkálatokat
végeztek.

Április 12.
Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén. 21: 30 perckor az Ügyelet küldésére a Jávor utca 3-ba mentünk. Az ott élők lakók elmondása szerint az alagsori lakó a bejárati kapu kémlelő ablakát betörte, melyet beismert. 21:40 perckor a helyszínre érkezőket a rendőrök a lakót a kerületi kapitányságra előállították. Az elkövető a cselekményét elismerte ezért előállításra került.
22:45 perckor az Ügyelet küldésére a Rákos falva park 1–3 szám alatt található vendéglátó egységhez mentünk. Bejelentés alapján verekedés van és az egyik embert rugdossák. Kiér­kezésünkkor a Multi alarm munkatársai már a helyszínen ott voltak, mivel a pultos a pánik gombot megnyomta. 22:55 perckor a rendőrség is megérkezett. Az ittas sértett elmondása szerint megverték, a fején található vérző sebek miatt a rendőrök értesítették a mentőket.

Április 14.
A Kövér Lajos utcában egy földszintes lakatlan családi ház több helyisége égett, melyet a beavatkozó Zuglói hivatásos és önkéntes tűzoltó rajok 1db „C” sugárral eloltottak. A lefeketítés után a tetőt meg kellett bontani és a kéményt ledönteni.

Április 15.
Rendőrséggel közösen akciót hajtottunk végre Zugló területén. Az akció célja a körözött gépjárművek felderítése volt. Az akcióban a polgárőrség a Sygmoid rendszám­felismerő berendezéssel vett részt. Az akció során több mint ezer gépjárművet tudtunk ellenőrizni a kerületben.

Április 16.
A szolgálatunk során 18:00-kor az Ügyelet utasítására, megjelentünk a Városligetben az Olof Palme sétánynál található szobornál, mert onnan bejelentés érkezett miszerint egy 4-5 év körüli kislány feje a szobor közé szorult.
A helyszínre a kerületőrökkel együtt megérkeztünk, és az elsődleges intézkedéseket megtettük.
A helyszínre 18:07-kor megérkeztek a tűzoltók és megpróbálták a kislány fejét kiszabadítani, de mivel a fájdalomtól bedagadt, így a szobrot megpróbálták szétfeszíteni, sikertelenül.
18:10 megérkeztek a Szent Márton Gyermekmentő rohamkocsija, a mentőorvos a kislányt a fájdalma és a sírás rohama miatt elaltatták és úgy szedték ki a kislányt a szobor fogságából.
A kislány fején keletkezett dagadáson kívül más sérülés nem volt látható, de az altatás miatt a mentők a Baleseti intézetbe szállították további kivizsgálás miatt.

Április 17.
Közterületi járőrszolgálatot láttunk el 21:50 perckor a Bosnyák téren haladtunk át, ami­kor a sarki ABC oldalfalánál egy földön fekvő nőre lettünk figyelmesek. A hölgy magá­nál volt, de kérdéseinkre csak zavaros válaszokat tudott adni, kérésére mentőt hívtunk hozzá. A mentő 22:08-kor érkezett a helyszínre, kikérdezték a hölgyet, aki elmondta, hogy alkoholt és andaxint is fogyasztott. A hölgyet befektették a mentőbe és további ellátás céljából 22:17-kor az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára szállították.

Április 17.
Bemutattuk a „Egy jó szó Zuglóban” Programot a Zuglói Civil Fórumon
Április 19-én a Zuglói Civil Fórumon mutattuk be Programunkat. A fórumon résztvevő civilszervezeti vezetőknek Kardos Pál szakmai koordinátor tartott előadást a projekt céljáról és részleteiről.

asa4

Április 20.
Közterületi járőrszolgálatot láttunk el, amikor 20:35-kor az Ügyelet a Nagy Lajos ki­rály útja 155-höz küldött ahol egy lakásban tűz keletkezett.
Kiérkezésünkkor már a hivatásos illetve az kerületi önkéntes tűzoltók az alapvezeték szerelést elvégezték. A tűzoltásvezető és a kerületi rendőr járőrök kérésére a helyszínen lakókat illetve kíváncsiskodó személyeket nem engedtünk a helyszín közelébe a robbanásveszély miatt.
A bentlakók a lakást elhagyták, ezáltal személyi sérülés nem történt. A helyszínre az ELMŰ és a Fővárosi gázművek szakemberei megérkezésük után a közműveket leválasztották a hálózatról. Az elektromos művek szakemberei a tűzoltás után az áramszolgáltatást a megrongálódott vezeték miatt nem kapcsolták vissza. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, tulajdonosa a visszaköltözni nem tudott.
A helyszínen jelen volt a Zuglói Önkormányzat Védelmi Ügyeletese, Kardos Pál is, a szükséges intézkedések megtétele céljából.

Április 21.
A Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt összehordott szemét éget, melyet az önkéntes tűzoltók puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével eloltottak.

Április 22.
Egészségnap az Ybl Miklós Szakképző Iskolában

A zuglói polgárőrök az Ybl Miklós Szakképző Iskolában április 22-én megtartott egészségnapon játékos formában baleset megelőzési és prevenciós foglalkozást és előadást tartottak a diákoknak. A feladatok között volt biztonságos gyorsulási verseny mobil preventív sebességjelző berendezéssel és akadályverseny a részegszemüveg alkalmazásával. A helyszínre tűzoltóautóval kivonuló önkéntes tűzoltók a tűzmegelőzési előadások mellett bemutatták a tűzoltás során használt felszereléseket és védőruházatot.

DSC00011

Április 23.
Margitszigeti kocogás a bostoni maraton áldozatainak emlékéért
Több száz futó gyűlt össze a Margitsziget bejáratánál kedd este, hogy többek közt Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet vezényletével a bostoni tragédiára emlékezzenek és a város kitartása előtt tisztelegjenek, azzal, hogy futnak egy szigetkört. A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is részt vettek az emlékfutáson.

fut125

Április 25.
Projektindító sajtótájékoztató
„Egy jó szó Zuglóban” címmel indul el Zugló Önkormányzata és a Zuglói Polgárőrség Áldozatvédelmi Programja. A Projekt az együttműködő szervezetek közreműködésével továbberősíti a közbiztonságot Zuglóban, hiszen az áldozattá válás sok esetben megfelelő felvilágosítással megelőzhető.

pi12
Április 25-én közös projektindító sajtótájékoztatót tartottak a programban résztvevő szervezetek képviselői: dr. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere, Kardos Pál Zuglói Polgárőrség elnöke, dr. Ficzere Andrea Uzsoki Kórház Főigazgatója, dr. Vojnovics Ibolya, a Fővárosi Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálat vezetője és dr. Dragon Sándor rendőr ezredes, Zugló Rendőrkapitánya.
pi14Kardos Pál projekt szakmai koordinátor előadásában kiemelte, hogy a program célja a zuglói lakosok és a kerületben dolgozók áldozattá válásának megelőzése, segítségnyújtás a bűncselekmények áldozatainak, valamit az érintett intézmények és szakmai szervezetek együttműködésének fejlesztése. A projekt célcsoportjai az áldozattá válás kockázatának fokozottan kitett személyek és csoportok – kiemelt figyelmet fordítva a fiatalokra és az idősekre – és a velük közvetlenül és közvetve foglalkozó szakemberek. A másfél éves program keretében félszáz szakember részvételével számos – zuglóiak számára ingyenesen igénybe vehető – szakmai program: workshop, meditációs képzés, sértett önvédelmi tanfolyam, konfliktuskezelési tréning, traumafeldolgozó foglalkozás, továbbá jogi-, mentálhigiénés-, vagyonvédelmi és tűzvédelmi tanácsadás fog megvalósulni.

pi13

Dr. Papcsák Ferenc arról beszélt, hogy polgármesterként a közbiztonság és a köztisztaság fejlesztését tartja a legfontosabbnak. A most induló áldozatvédelmi program az együttműködő szervezetek segítségével továbberősíti a közbiztonságot Zuglóban, hiszen az áldozattá válás sok esetben megfelelő felvilágosítással megelőzhető. A kerületben több mint 30 ezer időskorú él, akikre kiemelt figyelmet kell fordítani, ezért is indított már számos közbiztonsági programot az önkormányzat az elmúlt években.
A projekt megvalósításban szakmai partnerként résztvevő Főváros Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálat vezetője, dr. Vojnovics Ibolya hozzászólásában elmondta, hogy a Szolgálat jelenleg öt másik áldozatvédelmi programban is részt vesz. Az áldozattá válás sok esetben valóban megelőzhető, ezt a célt szolgálja a program keretében induló önvédelmi tanfolyam és konfliktuskezelési tréning, melyeken a résztvevők elkerülési technikákat sajátíthatnak el.
Dr. Ficzere Andrea Főigazgató asszony fontosnak nevezte, hogy a program által a lelki gyógyuláshoz is segítséget tudjanak nyújtani a kórházba bekerülő bűncselekmények áldozatainak.

Április 25.
Kitüntetést kaptak a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai254Április 25-én évértékelő ünnepséget tartott a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége az ORFK auditóriumában. A rendezvényen a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület több elismerést is kapott.

A Budapesti Rendőr főkapitányság és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége közötti együttműködés szervezésében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként Dr. Tóth Tamás, Budapest Rendőr-főkapitánya és Kardos Pál Elnök dicséretben részesítette Ikladi Endrét, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnökét.
Budapest Rendőr-főkapitánya Budapest Főváros közbiztonságának javítása, a rendőrség-polgárőrség együttműködésének érdekében kifejtett tevékenysége, a bűnmegelőzés terén végzett kiemelkedő és áldozatos munkája elismeréseképpen rendőr főkapitányi elismerő oklevélben részesítette Szalagyi Györgyöt, egyesületünk tagját.
A 2013. márciusi rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított kiemelkedő helytállásért elismerő oklevelet adományozott Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Zuglói Polgárőr és önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Április 27.
A Flórián téren a tűzoltónapra gyülekező tűzoltók közül a Doktor szolgálatot elriasztották. A Doktor szolgálat a vonulás megkezdését követően balesetet szenvedett a Flórián téri felüljáró alatt. Az ütközés következtében a másik járművet vezető hölgy beszorult, akit a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és Zugló ÖTE feszítővágó segítségével szabadított ki. A két hivatásos tűzoltó könnyebb, míg a másik járművet vezető hölgy súlyos sérülést szenvedett a balesetben.
Tűzoltónap alkalmából Pintér Sándor belügyminiszter úr és a katasztrófavédelem tábornokai szemlét tartottak az önkéntes tűzoltók közt. Ennek során a márciusi rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított helytállásuk miatt a belügyminiszter úr köszönetet mondott a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltóinak. Miniszter úr elmondta, hogy találkozott tűzoltóinkkal és emlékszik példamutató munkájukra.

5

Április 28.
Rendőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 08:00-tól 02:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.