Összefogással a hatékony felkészülésért

A rendkívüli hideg vagy hó esetén szükséges védekezésről, a téli időjárási körülményekre való felkészülés részleteiről, teendőiről az Országos Rendőr-főkapitánysággal, az Országos Polgárőr Szövetséggel, a Magyar Tűzoltó Szövetséggel, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetséggel közös sajtótájékoztatón számolt be a téli felkészülés feladatait koordináló kormánymegbízott.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője,kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli hideg miatt az idén február elején egy hét alatt összesen kilencvenkét embert kellett kitelepíteni, az utakon pedig több mint háromszázan rekedtek, nekik segítséget kellett nyújtani. Összesen majdnem egy tucat település több mint nyolcezer lakosát zárta el a hó. A katasztrófavédelem közel háromezer-háromszáz fővel és ezer eszközzel avatkozott be, a hóeltakarítási és mentési munkákat végző, polgári védelmi szervezetbe beosztottak száma pedig majdnem elérte az ötszázat. A rendőrség, a közútkezelők és egyéb társszervek mintegy huszonötezer emberrel és tízezer eszközzel avatkoztak be a rendkívüli hideg és havazás miatt kialakult helyzetben.A kormánymegbízott a prevenció és a felkészülés szempontjából kiemelte, a rendkívül hideg, téli időszakban a fűtőberendezések is komolyabb igénybevételnek vannak kitéve. A katasztrófavédelem a megelőzés jegyében intenzív kampányt indított, amely a szén-monoxid-mérgezés elkerülésére, a fűtési szezon veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét. Emlékeztetett arra, csak az idei esztendőben szén-monoxid-mérgezésben már több mint tízen vesztették életüket és száznál is többen sérültek meg, azonban a beavatkozások során szerencsére hetven ember életét sikerült megmenteni. Az azonnali reagálás érdekében állandó készültségben állnak a megyékben megalakult, speciális képességekkel rendelkező önkéntes mentőszervezetek, a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet egységei is. Ezen kívül szükség esetén a köteles polgári védelmi szervezetekbe beosztható, országosan összesen százkétezer állampolgár is részt vesz a rendkívüli téli időjárás okozta helyzet felszámolásában. Az önkéntes mentőszervezetek búvár egységei speciális helyzetek kezelésére alkalmasak, képesek szükség esetén jégrobbantást, valamint jégről mentést végezni, a kutató egységek pedig keresőkutyákkal a hó alá rekedt embereket kereshetik meg. A rendkívüli hideg időjárás veszélyeket hordoz magában a veszélyes üzemek, a veszélyesáru-szállítást illetően is, éppen ezért ezen a területen is fokozott ellenőrzés, felügyelet várható.

Dr. Hatala József r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, a rendkívüli téli időjárás során a lakosság könnyen krízishelyzetbe kerülhet. A rendőrség felkészült arra, hogy segítsen a bajba jutott embereknek, ennek érdekében például fokozott figyelemmel kísérik a hajléktalanok segítését, az átmeneti szállások helyzetét, kialakítását. Az országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón hozzátette, a megelőzés, illetve a gyors és hatékony segítségnyújtás érdekében a rendőrség a szükséges megelőző lépéseket, intézkedéséket megtette. Szorosabbra fűzte az együttműködést az érintett szervezetekkel, ez jelenti egyebek mellett az ügyeleti rendszerek összehangolását is.

Dr. Bende Péter ny. tű. vezérőrnagy, az idén 142 éves Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke elmondta, az önkéntes tűzoltók szintén széleskörűen támogatják a megelőző intézkedéséket. Kiemelte annak fontosságát, hogy az önkéntes tűzoltók ismerik a helyi adottságokat, tisztában vannak környezetük viszonyaival, az egyesületek mozgósításával ezáltal hatékonyabban elérhető, hogy az országban senkinek az élete ne kerüljön veszélybe azért, mert nem tud befűteni, vagy egy hófúvás elzárja a külvilágtól. Mint az MTSZ elnöke mondta, az önkéntes tűzoltók felkészültek, hogy adott helyzetben segítséget nyújtsanak a rendkívüli téli időjárás miatt veszélyeztetett embertársaiknak.

Dr. Endrődi István ny. pv. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke a tájékozatón kijelentette, az MPVSZ munkatársai jelenleg ezerhatszáz településen vannak jelen. A szövetség felkészült, számba vette azon fontosabb intézményeket, amelyek működtetését mindenképpen biztosítani kell, valamint azon műszaki eszközök meglétét is, amelyek a rendkívüli téli időjárási körülmények között segítségül lehetnek. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a középiskolások a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik a közösségi szolgálatot, így az erre jelentkező diákok szintén bevonhatóak adott feladatokba.

Dr. Túrós András ny. r. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség nevében úgy fogalmazott, szervezetük nagy örömmel csatlakozott az összefogáshoz, adott esetben több mint ezernyolcszáz egyesület siethet segítséget nyújtani. Az OPSZ elnöke elmondta, a szövetség intézkedési tervet adott ki a polgárőr szervezeteknek a téli időjárási viszonyok miatt jelentkező lakosságvédelmi célú, veszélymentesítő és mentési feladatokra való felkészülésére és azok végrehajtására. Megelőző intézkedéseik között szerepel az is, hogy több száz mobiltelefont adtak át idős embereknek, akik így gyorsabban, könnyebben tudják jelezni, ha bajba jutottak, segítségre van szükségük. A polgárőrök, mondta Túrós András, kézzel fogható közelségben vannak a lakossághoz, a bajba jutott emberek segítése számukra kiemelt feladat.

Bakondi György összegzésében hangsúlyozta, a magyar lakosság a rendkívüli téli időjárási körülmények között is számíthat a jelenlévő szervezetek, szövetségek felkészültségére, segítségnyújtására. Mint mondta, a cél a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikusinfrastruktúra-elemek biztonságos működésének védelme.

(Forrás: www.katasztrofavedelem.hu)