Részt vettünk a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ gyermeknapi rendezvényén

2013. június 1-én a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület részt vett a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ gyermeknapi rendezvényén. Az esemény kapcsán az „Egy jó szó Zuglóban” projekt munkatársai ismét megragadták az alkalmat, hogy a lakosságot informálják a közelmúltban elindított áldozatvédelmi programról.

457_nA rendezvényen megjelent szervezetek (többek között a Zuglói Ifjúsági Centrum, a Zuglói Rendőr-kapitányság, a Vöröskereszt, stb.) mindegyike egy-egy állomását képezték a gyerekek számára kialakított „pályának”. A Polgárőrség állomáshelyén a résztvevő mintegy 100-120 gyermek a projekt szociális munkatársainak irányításával balesetvédelmi, közlekedésbiztonsági és az áldozattá válás elkerülését elősegítő teszteket és feladatlapokat oldottak meg három korcsoportban.
A legkisebbek színezőket kaptak, melyek mindegyike egy-egy tűzvédelmi szempontból veszélyes helyzetet ábrázolt. A 7-12 éves korosztály gyalogosokra vonatkozó kresz-tesztet és az áldozattá válás megelőzését szolgáló feladatlapot tölthetett ki. A legnagyobbak, akik vélhetően már egyedül közlekednek, gyalogosokra és kerékpárosokra egyaránt vonatkozó közlekedésbiztonsági, és egy komplexebb áldozatvédelmi tesztlapot oldhattak meg. Amikor a feladatokkal elkészültek, a szociális munkások és a polgárőrök a gyerekekkel megbeszélték, hogy mire kell vigyázniuk a felmerült szituációkban, hogyan kell elkerülni a különféle balesetveszélyes helyzetek kialakulását, illetve, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak.

4340_nAmíg a gyerekek szorgoskodtak, addig munkatársaink ismertették a szülőkkel az „Egy jó szó Zuglóban” program elemeit, válaszoltak a témában feltett kérdéseikre, illetve szórólap formájában tájékoztatták őket a projektben szereplő szakemberek elérhetőségéről.