Minősítő gyakorlat

A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó tagozata 2014. március 29-én minősítő gyakorlaton vett részt. Ennek célja annak kiderítése volt, hogy a Zugló ÖTE alkalmas e önálló beavatkozóként részt venni a főváros mentő tűzvédelmében.

A gyakorlat megkezdése előtt ellenőrzésre került az adminisztráció, a képesítések, orvosi igazolások, kezelői jogosultságok megléte, valamint annak ténye, hogy a hatályos szabályzókban meghatározott szakfelszerelésekkel egyesületünk rendelkezik. Ezek ellenőrzése után megkezdődött a gyakorlati feladatok végrehajtása.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyakorlat során számot kellett adni arról, hogy tűzoltásvezetői joggal rendelkező tűzoltóink megfelelő módon tudják irányítani a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat végrehajtó önkéntes tűzoltóink beavatkozását.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAA vizsga feladat során tűzoltási és műszaki mentési beavatkozást kellett végrehajtani valósághű környezetben.
A tűzoltási feladatként végre kellett hajtani egy beavatkozást ahol a feltételezés szerint talajszint alatti helységben tűz keletkezett, a helységben a feltételezés szerint személy maradt, illetve vélhetően gázpalackok is voltak a tűzzel érintett területen. A helységet előzetesen mesterséges akadályokkal látták el, illetve jelentősen befüstölték. A beavatkozó rajok minden esetben szakszerűen hajtották végre a vizsga feladatot, a bent rekedt személyt kimentették, a gázpalackokat az épületből kihozták, majd folyamatosan hűtötték, a keletkezett tüzet egy “C” sugárral eloltották.
A feladat során vizsgálták a szakfelszerelések és védőfelszerelések használatát, a felderítés, visszajelzés módját az egységet mozgását a területen.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A műszaki mentési vizsgafeladatnál a feltételezés szerint a tűzesetet látva egy gépjármű figyelmetlenség miatt házfalnak ütközött, két személy a gépkocsiba beszorult, valamint eszméletlen állapotba került.
A beavatkozó önkéntes tűzoltók a feladatot előírásszerűen hajtották végre, a gépkocsit elmozdulás ellen biztosították, áramtalanították, átvizsgálták, majd feszítő-vágó berendezés használatával a személyeket a gépkocsiból kiemelték.
Itt is a védőfelszerelések használata, a biztonsági rendszabályok és a szakmai utasítások maradéktalan betartása volt az ellenőrzés legfontosabb célja.
A minősítő gyakorlat vezetője Dr. Kanyó Ferenc tűzoltó alezredes úr a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője volt, akinek értékelése alapján a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó egyesület tűzoltó tagozata, a Zugló ÖTE önálló beavatkozásra alkalmas.