Március havi események

Összesítés: március hónapban a Zuglói Polgárőrség 31 alkalommal látott el szolgálatot. A Zuglói Önkéntes Tűzoltók 21 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 14 beavatkozásuk volt, ebből 7 tűzeset, 7 műszaki mentés. Március hónapban 2540 óra szolgálatot adtak önkénteseink.

Március 1.
A Nagy Lajos Király útján egy Suzuki Swift típusú személygépjármű a villamos sínekre hajtott, ahol összeütközött a 62/A jelű villamossal. A gépjármű vezetője könnyű sérüléseket szenvedett, önkéntes tűzoltóink a hivatásos tűzoltókkal együtt a gépkocsit áramtalanították, majd a BKV daru segítségével a sínekről leemelték.

Március 2.
Egy zuglói tízemeletes lakóépület negyedik emeleti lakása forgó ablakának tengelye kiszakadt, ezzel veszélyeztetve a járdán közlekedő gyalogosokat. A raj a XIV/2 segítségével az ablakot a lakásba beemelte, a további veszélyhelyzetet megszüntette.

Március 2-3.
Zugló Önkormányzata kezdeményezésére március 2-án és 3-án közös akciót tartottak a Petőfi Csarnok környékén az elmúlt időszakban elviselhetetlen mértéket öltő illegális közterületi árusítás megszüntetésére és a környéken tapasztalt szabálysértések és bűncselekményekkel szembeni határozott rendőri fellépés megerősítésére.

_DSC9550_021

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal, az ÁNTSZ, valamint az Önkormányzat hatósági jogkörrel rendelkező szerveinek munkáját a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága – kiegészülve a Készenléti Rendőrség megerősített erőivel- a Polgárőrséggel és a Zuglói Kerületőrséggel biztosította.
A közös ellenőrzés eredményeként már az első nap reggel 8 órára megszűnt a csarnok melletti közterületi árusítási tevékenység. Késő délelőttre, pedig már az Erzsébet királyné aluljáróban, Őrs Vezér tér területén, de a Bosnyák téri piac környezetében sem lehetett illegális árust találni.
A szombat hajnaltól vasárnap délelőttig tartó akcióban 150 szakember vett részt, melynek során 205 személyt igazoltattak, 2 fővel szemben 25.000 forint helyszíni bírságot szabtak ki, illetve egy személyt kábítószerrel visszaélés miatt fogtak el.

_DSC9620_103k

Március 3.
Egy három emeletes lakóház földszinti lakása teljes terjedelmében égett, melyet a rajok 2 db. „C” sugárral eloltottak. Zuglói önkéntes tűzoltók a tűzoltásvezető utasítására mentési csoportot alkotva életmentést hajtott végre, melynek során két gyermeket, nyolc felnőttet, továbbá három kisállatot kimentett. A mentők kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük nyolcat füstmérgezés gyanújával.

101

Március 5.
Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén, 21:00-kor az Ügyelet értesített, hogy gázszivárgás van a Nagy Lajos király útja 136. szám alatt. Mire kiérkeztünk a Tűzoltóság már a helyszínen tartózkodott és a tűzoltók a helyszín felderítését végezték. A helyzetre való tekintettel a Gázművek-et értesítették. A Gázművek szakembereivel való konzultáció után a tűzoltók átadták a terepet és 22:00-kor elhagyták a helyszínt illetve mi is folytattuk tovább a járőrszolgálatunkat.

Március 7.
Rendőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 08:00-tól 02:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Március 9.
A Kalapács utcában egy négyszintes lakóépület földszinti lakásában gázkészülék meghibásodása miatt az épület légterébe nagy mennyiségű CO szivárgott, melytől több lakó rosszul lett. Az önkéntes és hivatásos tűzoltók a lakókat az utcára menekítették, akik közülük két gyermeket és négy felnőttet a mentők kórházba szállítottak CO mérgezéssel.

Március 9-10.
Az elmúlt heti akció folytatásaként, ismét közös akciót tartottak a Petőfi Csarnok környékén az elmúlt időszakban elviselhetetlen mértéket öltő illegális közterületi árusítás megszüntetésére és a környéken tapasztalt szabálysértések és bűncselekményekkel szembeni határozott rendőri fellépés megerősítésére.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Állategészségügyi Igazgatóság, az ÁNTSZ, valamint az Önkormányzat hatósági jogkörrel rendelkező szerveinek munkáját a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága a Polgárőrséggel és a Zuglói Kerületőrséggel biztosította.

Március 12.
Rendőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 08:00-tól 02:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Március 14 – március 17.
Március 15.
A időjárási helyzet miatt kialakult veszélyhelyzet miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Polgári Védelmi főfelügyelősége segítségnyújtásra felkérte a polgárőrséget és az önkéntes tűzoltókat a főváros és agglomerációjában. A helyzet kezelésében részt vettek egyesületünk tagjai is. A polgárőrség irányító törzset alakított melynek vezetői egyesületünk tagjai voltak. Szervezés, koordináció és kommunikáció volt a feladatuk melynek eleget tettek. A szervezésük alapján 184 fő polgárőr kiegészítve jelentős számú civillel indult útnak, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak.
Ebben a feladatban vett részt a Zugló ÖTE is másfél rajjal , akik az M1-es autópálya 93- 98. kilométer szelvényei között avatkoztak be. A jelzett útszakaszon a hó fogságában ragadt emberekből 24-et kimentett és több személlyel felvette a kapcsola-tot akik nem kértek segítséget, mert volt élelmük és járműveiket nem akarták magukra hagyni.

1122

Március 16.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztására Zugló ÖTE egy rajjal a 13. számú út 5. kilométerszelvényéhez vonult, ahol egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművet és egy nyerges vontatót mentett ki. További két önkéntes tűzoltó az M1-es autópályán nyújtott segítséget a hivatásos erőknek.

112

 

221

Március 18.
Rendőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 08:00-tól 01:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Március 20.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből.
A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról. Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra.

Március 21.
A XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományával közösen gyakorlatot tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a feltételezések szerint egy istállóban tűz volt.

Március 22.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Március 25.
Rendőrrel közös közterületi járőrszolgálatot láttunk el 08:00-tól 01:00-ig Zugló területén. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

Március 26.
A XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományával közösen parancsnoki ellenőrző gyakorlaton vettek részt Zugló ÖTE tűzoltói. A gyakorlatot a Papp László Sportarénában tartották, ahol az önkénteses tűzoltók feladata védősugár szerelése volt. A XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság megtartotta negyedéves ellenőrzését szervezetünknél. Az ellenőrzés során mindent rendben találtak. Tevékenységünk, felszereléseink megfelelnek az előírásoknak.

Március 27.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből.
A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról. Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra.

Március 30.
A Róna utcában egy kb. 35 m2-es trafóház egyik, kb. 10 m2-es helyiségében tűz volt. Az ELMŰ munkatársai megállapították, hogy nincs feszültség alatt a tűzzel érintett helyiség, ezt követően a tűz egy H sugárral a hivatásos és az önkéntes tűzoltók által eloltásra került.

Március 31– április 1.
Rendőrséggel közösen akciót hajtottunk végre Zugló területén. Az akció célja a közterületi bűncselekmények visszaszorítása, és az ittas vezetők kiszűrése, valamint a körözött gépjárművek felderítése. A kétnapos akcióban 30 rendőr, 15 polgárőr és 4 kerületőr vett részt.
Az akcióban a polgárőrség a Sygmoid rendszámfelismerő berendezéssel vett részt, illetve a kerületőrség 2 szolgálati gépjárművel és 4 fővel, akik járőröző feladatott hajtottak végre az eligazításnak megfelelően a rendőrséggel közösen. A két napos akcióban a rendszámfelismerő berendezéssel 3000 db gépjármű lett azonosítva. Több esetben a lejárt műszakival közlekedő gépjárműveket jelezték a rendőr kollégáknak, illetve a telefonáló és a biztonsági övet nem használókat is akikkel szemben minden esetben intézkedtek.
A rendőrség tájékoztatása szerint a két napos akció alatt nagymértékben csökkent Zuglóban közterületi bűncselekmények száma, illetve a közlekedési balesetek is. Az akció során 2 db ittas személy lett előállítva , több esetben alkalmaztak közig bírságot illetve helyszíni bírságot.