Május havi események

Összesítés: május hónapban a Zuglói Polgárőrség 34 alkalommal látott el szolgálatot. A Zuglói Önkéntes Tűzoltók 20 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 7 beavatkozásuk volt, ebből 3 tűzeset, 4 műszaki mentés. Április hónapban 2561 óra szolgálatot adtak önkénteseink.

Május 1.
Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén. Kiemelt figyelmet fordítottunk a városligeti rendezvényekre, ahol 2 fő polgárőr gyalogosan, két fő robogóval teljesített szolgálatot.

Május 2.
Közös járőrözés
Zugló Önkormányzata a rendőrkapitánysággal és a polgárőrséggel közbiztonsági akciót szervezett. 2010 ősz óta negyedévente tartanak közterületi akciókat, amelyeket Papcsák Ferenc polgármester kezdeményezett. Ezúttal huszonkilenc csomag kábítószert foglaltak le a razzia során.
A hétvégi akció során a főbb csomópontokat, a bűnelkövetők által kedvelt parkokat, ligeteket és az esti órákban is nyitva tartó szórakozóhelyeket ellenőrizték. Az akcióban nyolc egyenruhás rendőr, nyolc civil ruhás nyomozó és nyolc polgárőr vett részt. A különböző feladattal ellátott kisebb egységek a kapitányság Stefánia úti épületétől elindulva járták körbe a kerületet: körözött személyek felkutatását végezték és demonstratív módon felügyelték a közterületek közbiztonságát.
Az egyik járőrpáros a Bolgárkertész utca és a Bánki Donát utca találkozásánál három férfire figyelt fel, akik a rendőrautó láttán gyanúsan viselkedtek. Az egyik járőr feléjük vette az irányt, mire a három férfi háromfelé szaladt. A rendőrök hamar megállították őket, és már a helyszíni kihallgatás során világossá vált, a gyanúsítottak kábítószer hatása alatt állnak. Előállításuk után az is kiderült, hogy nemcsak fogyasztottak illegális szert, hanem táskájukban tekintélyes mennyiséggel – 29 csomaggal – is rendelkeztek. Mindhárom személy ellen kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt eljárást indítottak.

ada1

Május 3.
A Bosnyák téren, a Geodéziai és Térképészeti Zrt. parkolójában egy kb. 15 m-es fa tővestől kidőlt. Önkéntes tűzoltóink a fát 2 db motoros fűrésszel feldarabolták, kézi erővel a parkolóból eltávolították. Személyi sérülés, anyagi kár nem keletkezett.

Május 6.
Rendőrséggel közösen akciót hajtottunk végre Zugló területén. Az akció célja a körözött gépjárművek felderítése volt. Az akcióban a polgárőrség a Sygmoid rendszámfelismerő berendezéssel vett részt. Az akció során több mint ezer gépjárművet ellenőriztünk a kerületben.

Május 8.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből.A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról. Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra.

Május 11.
Május 11-én indult a magyar felfedezők nyomát követő közép-ázsiai expedíció.
Számtalan magyar kutató járt a térségben, köztük a Tien-san területének első felfedezői, Almásy György és Prinz Gyula, továbbá Vámbéry Ármin.Az emlékükre szervezett expedíciót Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló vezeti, aki egyebek mellett gyalog, kerékpárral és futva teszi meg a több mint 10 ezer kilométeres utat.Hozzá csatlakozik számos kutató, néprajzos, biológus és geográfus is, akik interneten keresztül többször kapcsolatba lépnek itthoni diákokkal, rendhagyó történelemórák keretében.
Az expedíció első néhány kilométerén a Zuglói Polgárőrség kísérte a menetet.

ada2

Május 15.
A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület taggyűlése Dr. habil.Cziva Oszkár lemondása miatt új tűzoltó parancsnokot választott. Ezért az Egyesület Elnöksége Szembratovics Sándor ny. tű. főhadnagyot parancsnoknak, dr. Való Viktor szolgálatparancsnokot parancsnokhelyettesnek és Kiss Dániel Simon beosztott tűzoltót szolgálatparancsnok-helyettesnek kinevezte.

Május 20.
Jótékonysági bográcsozás tartottak a Dürer Kertben, polgárőreink a rendezvény zavartalan lebonyolítását segítették.

ada3

Május 21.
Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén. 18-00-kor az Ügyelet kérésére a XIV. Mogyoródi úton lévő LIDL parkolóba, mert onnan bejelentés érkezett, hogy a parkoló területén 3 fő agresszív viselkedést tanúsítva kérget. A helyszínen megállapítást nyert a bejelentés valódisága a 3 fő felszólításunkra abbahagyta a cselekményt és a elhagyta a helyszínt.

18:45-kor ügyeleti küldést kaptunk, miszerint a Tihany utca 23. szám mögötti területen póráz nélkül szaladgálnak a kutyák. Kiérkezésünkkor a helyszínen megállapítást nyert, hogy a kutyatartók a kihelyezett tiltó tábla ellenére póráz nélkül futtatták kutyájukat. Felhívtuk a figyelmüket, hogy közterületen póráz és szájkosár nélkül nem szabad a kutyákat sétáltatni, tájékoztattuk őket, hogy Zuglóban csak a kijelölt helyeken szabad kutyát futtatni, kérésünknek eleget téve, felrakták a pórázt a kutyákra.
Az ügyeletes kérésére 20:00-kor az I. Ker. YBL Miklós térhez vonultunk, ahol bombát találtak. A helyszínen tapasztaltakról tájékoztattam az ügyeletes kollégát, aki kérte vegyük fel a kapcsolatot a rendőri biztosítást vezetőjével. a helyszínen megállapítást nyert, hogy a bomba 70 kg-os, második világháborús, kérték 500 méteres körzeten belüli kiürítést.

ada4

Május 22.
A Thököly úton két személygépjármű ütközött, melynek következtében az egyik oldalára borult, sofőrje könnyebb fejsérülést szenvedett, akit a mentők kórházba szállítottak. Az önkéntes és hivatásos rajok az áramtalanítás után a személygépjárművet kerekeire állították, majd a helyszínt a rendőrségnek átadták.

ada6 ada5
Fotók:FKI

Május 23.
Sok más rendezvény mellett az Ungvár utcai óvodában jártunk, a kicsiknek megmutatni a tűzoltó szakma kedvenceit: a nagy piros tűzoltó autót.
ada8 ada7

Május 25.

Polgárőr továbbképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Május 25-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és az IAPA-Nemzetközi Polgárőr Szervezet együttműködésének keretében, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségével közös szervezésben tartottak szakmai továbbképzést a polgárőröknek.ada9A mintegy 240 polgárőrnek Dr. Major Róbert rendőr alezredes, PhD. főiskolai docens Közbiztonsági Tanszékvezető a jelzőőri tevékenységről, dr. Kovács Sándor nyugalmazott rendőr ezredes, Mesteroktató, címzetes főiskolai docens a polgárőrség közbiztonságban betöltött szerepéről és dr. Tihanyi Miklós rendőr őrnagy, főiskolai tanársegéd a helyszínbiztosítói feladatok ellátásával kapcsolatos szakmai ismeretekről tartott előadást.

ada10A Budapesti polgárőrök mellett több vidéki (Komárom-Esztergom-, Zala-, Győr-Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar Megyei) egyesület tagjai is részt vettek az egész napos képzésen. Az előadásokat követően a résztvevők írásbeli vizsga keretében adtak számot tudásukról, melynek eredményes elvégzéséről tanúsítványt kaptak.

A II. Önkéntes Tűzoltók Szakmai Napja országos konferencián ismét részt vett Zugló ÖTE. Szembratovics Sándor ny. tű. főhadnagy, parancsnok és dr. Való Viktor tű. parancsnokhelyettes képviselték a rendezvényen a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A konferencián Pintér Sándor belügyminiszter úr ismét kiemelte a zuglói önkéntes tűzoltókat a márciusi hóhelyzetben tanúsított helytállásuk miatt.

ada12Fotó: OKF

Május 25.

A Kövér Lajos utcában egy melléképület 2×1 méteres helyiségében tűz volt, mely a szomszédos sufnikat veszélyeztette. A rajok egy “C” sugárral a tüzet eloltották és az érintett sufnikat a hőterhelés miatt visszahűtötték. Zugló ÖTE a táplálást megszerelte, továbbá a felderítésben, az oltásban és az utómunkálatokban vett részt.
A Zuglói Sport és RendezvényKft. szervezésében május 25-én került megrendezésre a II.Zuglói Sportfesztivál, amelynek alapjait az Önkormányzat még Rátonyi Gábor polgármestersége idején a patakparti futással rakta le. A nagy lakossági érdeklődés övezte megmozduláson jelen volt Papcsák Ferenc polgármester, Zugló országgyűlési képviselője és Simicskó István sportért felelős államtitkár is. A rendezvény biztosításában és a futóversenyek biztonságos lebonyolítását polgárőreink segítették.

Május 26.
A Hungária krt.-Erzsébet királyné úti kereszteződésében két személygépjármű ütközött össze. Zugló ÖTE első kiérkezőként megkezdte a járművek áramtalanítását és a kifolyt kenőanyag abszorbeálását. Az elől haladó Dacia gépjárműben utazó két gyermeket könnyebb sérülésekkel a mentők kórházba szállították. A rendőrség kérésére a hivatásos tűzoltókkal a forgalmi akadályt megszüntette.

ada13

Május 30.

Megelőző járőrszolgálat ellátása történt Zugló területén.00:10-kor Az Ajtósi Dürer soron járőrözve polgárőreink figyelmesek lettek egy földön fekvő férfire, aki erősen ittas állapotban volt, látható sérülést nem tapasztaltak rajta. Kérdéseinkre egyértelmű választ nem tudott adni. A mentőket értesítettük, akik a férfit elszállították.