Július-augusztus havi események

Összesítés: július és augusztus hónapban a Zuglói Polgárőrség 34 alkalommal 1080 órában látott el szolgálatot. A Zuglói Önkéntes Tűzoltók 32 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 16 beavatkozásuk volt, ebből 13 tűzeset, 3 műszaki mentés.

 

Július 6.
Megelőző járőrszolgálat láttunk el Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. 22:50 perckor a Róna utca – Fogarasi út kereszteződésében közlekedési balesetet észleltünk. A bal oldali forgalmi sávval szemben a zebrán egy személygépkocsi állt illetve a Fogarasi úton a jobbról érkező forgalmi sávok közötti választóvonalon egy motorkerékpár feküdt az oldalára dőlve. A motorral balról a Fogarasi úton érkező férfi a Róna utca jobb oldali járdáján feküdt erősen sokkos állapotban súlyos sérülésekkel. Állapotának felmérését egy épp arra járó állatorvos már megkezdte illetve elmondta, hogy a mentőszolgálatot már értesítette. A gépjármű vezetője (családjával) a sérült mellett állt szintén erősen zavart állapotban, sérülésmentesen. A Rendőrkapitányságot értesítettük. A Mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították a sérülteket.

Július 7.
Megelőz járőrszolgálatot láttunk el Zugló területén. 21:40 perckor a Bosnyák teret elhagyva nagyméretű fekete füstre lettünk figyelmesek és elkezdtük keresni a forrását. A keresés közben a Szuglói körvasút sorig jutottunk s innen jeleztük az Ügyeletes részére, hogy a füst forrása feltehetően a XV. kerületben található, aki utasított a másik kerületben való kutatás folytatására. A tüzet végül 21:50 perckor a Rákospalotai határút és a János utca kereszteződésében lokalizáltuk illetve ekkor már hallottuk az érkező tűzoltó egységek szirénáját is. 21:55 perckor megérkezett a Tűzoltóság is 4 szerrel illetve egy tűzvizsgáló egységgel. 22:15 percig helyszínbiztosítást végeztünk, hogy a tűzoltók zavartalanul dolgozhassanak és utána a Kárhely-parancsok engedélyével távoztunk és visszatértünk a XIV. kerületbe.

Július 18.  
A Virágzó Zugló Program keretében Polgárőrök és Önkéntes Tűzoltók vettek részt a Laky Adolf utcai központ előtti utcafront megszépítésében.

ruru55

 

Július 20.  
Az Erzsébet királyné útja és Rákospatak utca sarkánál kb. 3 köbméter összehordott szemét égett, mely a mellette lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetet veszélyeztette. Zugló ÖTE egy C sugárral és egy puttonyfecskendővel megakadályozta, hogy a tűz átterjedjen a hulladékgyűjtőre. A hivatásos tűzoltók is a helyszínre vonultak, de beavatkozásukra már nem volt szükség, mert önkénteseink a tűzet eloltották

Július 26.       
Az Ilka utcában egy első emeleti lakásból füst szivárgott. A felderítés során kiderült, hogy tűzhelyen felejtett étel égett oda, melynek eltávolításával a tűz kialakulását a rajok meggátolták. Szerencsére a lakók időben értesítették a tűzoltóságot. 

Július 27.        

Helyszínen fogták el a betörőt
Rendőrrel és polgárőrrel közös kivonuló szolgálatot látott el a Zuglói Kerületőrség tagja. A XIV. kerületi Rendőrkapitányság ügyeletéről érkező jelzés alapján a Kalapács utcába mentek, ahonnan bejelentés érkezett folyamatban levő betörésről.
A helyszínre érkezve a bejelentő elmondta, hogy az elkövető még a társasház épületében tartózkodik. A járőrök az épület átvizsgálása során a megadott személyleírással egyező személyt kérdőre vontak, aki nem tudott elfogadható magyarázatot adni ottlétének okára és zavart módon viselkedett. Az igazoltatás során kiderült, hogy korábban hasonló jellegű bűncselekmények miatt már volt elítélve és több alkalommal előállítva.
Az épület átvizsgálása során a közlekedő folyosón találtak egy táskát, amibe betöréshez szükséges felszerelések voltak és az egyik lakás bejárati ajtajánál felfeszítési nyomokat is találtak.
A gyanúsított a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra került előállításra. Továbbiak folyamán az ügyben a Rendőrség folytat nyomozást.

Július 28.        

A Kövér Lajos utcában melléképületek teljes terjedelmükben égtek, amit a hivatásos és önkéntes tűzoltók két darab „C” sugárral eloltottak. A táplálás megszerelése után Zugló ÖTE az oltásban és az utómunkálatokban is segédkezett. Szerencsére a lakóházakra a tűz nem terjedt át.

  sdfgsd4wttwew54

 

Július 30.       
Az Őv utcában kb. 200 m2-en száraz növény és összehordott szemét égett. A hivatásos és önkéntes tűzoltók 1 “C” és 1 “D” sugárral, illetve kéziszerszámokkal a tűzet eloltották.
Jelzett helyen 20 m2- es melléképület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A tűz a szomszédos épületeket veszélyeztette. A Zugló Öte és a XIV/1 egyszerre érkezett a helyszínre. Az ÖTE az alapvezeték valamint táplálás szerelésében segített a hivatásos rajnak, majd pedig 1 sugárral és kéziszerszámokkal a tető oltásában és az utómunkálatokban segédkezett. A rajok a tüzet 3 “C” valamint 1 “D” sugárral eloltották.

Július 31.       
Az Olof Palme sétány elején egy fa törzsének belseje, hasadéka füstölt, melynek oltását Zugló ÖTE egy puttonyfecskendővel megkezdte. A végleges oltást a hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral elvégezték.
A Dorogi utca végénél kb. 3 hektáron aljnövényzet és összehordott szemét égett. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kérésére lettünk leriasztva a nagy kiterjedésre való tekintettel. A hivatásos és önkéntes rajok 4 db “D” sugárral és kéziszerszámokkal a tűzet eloltották.

wttwew55wttwew56

Augusztus 2.
A Hungária körúti felüljáró alatt, vasúti sínek mellett 100 négyzetméternyi területen aljnövényzet égett, melyet a zuglói önkéntes és hivatásos tűzoltók puttonyfecskendővel, kéziszerszámokkal és két “D” sugár segítségével eloltottak.

Augusztus 8.
Önkéntes tűzoltóink részt vettek a minden évben megrendezésre kerülő „Emlékezés napja” rendezvényen, mely az elhunyt tűzoltó bajtársak megemlékezéséről szól.

Augusztus 9.
A Csömöri úton nagyjából 120 négyzetméteres területen száraz gaz, avar égett, melyet a rajok 1db “D” sugárral és kéziszerszámokkal eloltottak.

Augusztus 10.
A zuglói önkéntes tűzoltók a Szentmihályi úton és a Zsivora parkban veszélyesen lehasadt fák eltávolítását végezték el motoros láncfűrész segítségével.
Az Egressy úton kisteher-gépjármű nagy sebességgel fának ütközött, melynek következtében felborult. Egy személyt a mentők kórházba szállítottak. Zugló ÖTE a kidöntött fa eltávolítását motoros fűrésszel elvégezte.aa

Augusztus 13.  
Zuglói Napközis Táborban jártunk

Az „Egy jó szó Zuglóban” Program munkatársai és a polgárőrök a Zuglói Napközis Táborban játékos formában baleset-megelőzési és prevenciós foglalkozást tartottak a táborozóknak. A feladatok között volt tesztkitöltés, biztonságos gyorsulási verseny mobil preventív sebességjelző berendezéssel és akadályverseny a részegszemüveg alkalmazásával.
A szociális munkásoktól a legkisebbek színezőket kaptak, melyek mindegyike egy-egy tűzvédelmi szempontból veszélyes helyzetet ábrázolt. A 7-12 éves korosztály gyalogosokra vonatkozó kresz-tesztet és az áldozattá válás megelőzését szolgáló feladatlapot tölthetett ki. A legnagyobbak, akik vélhetően már egyedül közlekednek, gyalogosokra és kerékpárosokra egyaránt vonatkozó közlekedésbiztonsági, és egy komplexebb áldozatvédelmi tesztlapot oldottak meg.
Amikor a feladatlapok elkészültek a gyerekekkel átbeszélték, hogy mire kell vigyázniuk a felmerült szituációkban, hogyan kell elkerülni a különféle balesetveszélyes helyzetek kialakulását, illetve, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak.

wttwew60

A helyszínre tűzoltóautóval kivonuló önkéntes tűzoltók bemutatták a tűzoltás során használt felszereléseket és védőruházatot.

Augusztus 14. 
Képviselői járőrözés

Papcsák Ferenc polgármester kezdeményezésére 2010 óta rendszeresen vannak a kerületben szervezett éjszakai járőrözések. Ezúttal Borbély Ádám önkormányzati képviselő járta végig körzetét a polgárőrökkel. A Mexikói út és a Tábornok utca kereszteződésében kezdték az akciót.
Borbély Ádám elmondta, azért tartotta fontosnak, hogy körzetében éjszakai járőrözést szervezzenek, mert fogadó óráin többször kapott lakossági bejelentést egy-egy problémáról.

wttwew61

– Jelenlétemmel az ügy fontosságát szerettem volna jelezni – tette hozzá az önkormányzati képviselő, aki arra kéri a körzetében élő lakosokat, hogy, ha közbiztonsági problémával találkoznak, továbbra is keressék bizalommal őt, vagy a polgárőrséget.

A járőrözések számának növelése mellett Zuglóban egy mobil rendőrőrs kihelyezését is tervezik. A konténer várhatóan ősszel kerül ki a Pillangó utca és a Fogarasi út kereszteződésébe.

– Egy ehhez hasonló konténer rendőrőrs a VIII. kerületben már jól működik – tudtuk meg Kardos Páltól, a Zuglói Polgárőrség elnökétől. – Nálunk is folyamatos rendőri jelenlétet biztosít majd az adott területen. A konténer olyan térfigyelő kamerákkal is fel lesz szerelve, amelyek a környéket pásztázzák majd.

A kamerák által készített felvételeket a rendőrség és a konténerben tartózkodó közbiztonsági szakember is látja majd, és a zuglói polgárok is fordulhatnak kérdéseikkel a leendő mobil rendőrhöz.

(forrás: zugloilapok.hu)

Augusztus 14.  
Eseménydús éjszaka Zuglóban

Rendőrrel közös járőr szolgálatot látott el a Zuglói Polgárőrség tagja. A XIV. kerületi Rendőrkapitányság ügyeletéről érkező jelzés alapján 22:45-kor az Ilka utcába mentek, ahonnan bejelentés érkezett, hogy egy vélhetően ittas személy az utcán parkoló gépjárműveket rongál meg. A helyszínre érkezve a megadott személyleírás alapján elfogták az elkövetőt, aki elismerte a gépkocsik megrongálását.

A garázdaság elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra került előállításra. Továbbiak folyamán az ügyben a Rendőrség folytat nyomozást. A XIV. kerületi Rendőrkapitányság ügyeletéről érkező jelzés alapján 03:45-kor az Abonyi utcába mentek, ahonnan bejelentés érkezett garázs feltörésről.

A helyszínre érkezve a Rendőrkapitányság munkatársa által végzett adatrögzítés során a polgárőr a megadott személyleírásnak megfelelő személyre lett figyelmes, aki a helyszíntől nem messze egy kerékpárt próbált meg eltulajdonítani és utána futott. A gyanúsítottat az Abonyi utca – Szabó József utca kereszteződésében sikerült utolérnie és a rendőr járőr megérkezéséig a helyszínen visszatartania. Az elkövető elismerte a garázs feltörést valamint a lopás elkövetését is.

A gyanúsított a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra került előállításra. Továbbiak folyamán az ügyben a Rendőrség folytat nyomozást.

Augusztus 21.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből. A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról. A polgárőrök számára intézkedéstaktikai képzést tartott egy szakember, aki megmutatta hogyan tudja a polgárőr hatékonyan segíteni a rendőr munkáját.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra.

Augusztus 24.
Önkéntes tűzoltóink emléklapot vehettek át Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől, Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnökétől és Kardos Pál, a Budapesti Tűzoltó Szövetség alelnökétől „A Duna folyó magyarországi szakaszán 2013. júniusában bekövetkezett veszélyhelyzetben nyújtott kiemelkedő helytállásáért”.
Többen „A Budapesti Tűzoltó Szövetség a tűzvédelem fejlesztésének elősegítésében, a katasztrófavédelem érdekében kifejtett kimagasló és példaértékű tűzoltó tevékenységének elismeréseként” Szolgálati érdemérem arany, ezüst, bronz fokozatát vehették át.
BTSZ Szolgálati érdemérmet kapott önkéntes tűzoltóink:   Szembratovics Sándor ny. tű. főhadnagy, parancsnok, dr. Való Viktor parancsnok-helyettes, Breuer Barnabás szolgálatparancsnok-helyettes, Kiss Dániel szolgálatparancsnok-helyettes         , Vágó Tibor szolgálatparancsnok-helyettes, Balog Krisztián beosztott tűzoltó, Szőnyi András beosztott tűzoltó, gépjárművezető.

wqeq

 

Augusztus 31.     
Több ezren látogattak ki az idei évben is a zuglói Nyárbúcsúztató Vigalomra, ahol a Cserepesház szervezésében színes programokkal és bemutatókkal várták a
kilátogató családokat a nyár utolsó hétvégéjén.
Az egész napos Vigalom biztonságáról azt elmúlt évekhez hasonlóan az idén is zuglói polgárőrök gondoskodtak, közreműködésükkel a rendezvény problémamentesen, atrocitás nélkül zárult.
A polgárőrök az “Egy jó szó Zuglóban” program munkatársaival közös pavilonnal települtek ki, amit a délelőtt folyamán több százan kerestek fel. A standnál a gyerekek apró ajándékokért cserébe rajzoltak és tesztet írtak a felnőttek pedig a Polgárőrség munkájáról és a programról kaptak bővebb felvilágosítást.

wttwew63wttwew62