December havi események

Összesítés: december hónapban a Zuglói Polgárőrség 27 alkalommal 350 órában látott el szolgálatot. A Zuglói Önkéntes Tűzoltók 14 alkalommal voltak készenléti szolgálatban, összesen 10 beavatkozásuk volt, ebből 6 tűzeset, 4 műszaki mentés.

December 1.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Városligetre, Bosnyák térre, valamint az oktatási intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 2.
Az Öv utcában egy kb. 8 m-es fa közvilágítási kandelábernek dőlt, veszélyeztetve az arra közlekedőket. Az önkéntes tűzoltó raj a fát motoros láncfűrésszel kivágta, feldarabolta, a veszélyhelyzetet megszüntette.
A Dózsa György úton két személygépkocsi frontálisan ütközött, melyek két másik személygépjárműben is sérüléseket okoztak. Az ütközésben résztvevő járművek utasai különböző mértékű sérüléseket szenvedtek. Két személyt súlyos, további hét személyt könnyebb, míg egy gyermeket szintén könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. A rajok a járműveket áramtalanították, valamint a sérülteknek a mentőorvos által történt osztályozását követően segítettek a járművekből történő kiemelésében.

December 4.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bolgárkertész utcára, Pillangó Parkra, valamint az oktatási intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 5.
Irodánkban felkészülést tartottunk az újonnan jelentkező polgárőröknek jogi és szakmai ismeretekből.
A szolgálatszervezés során megbeszélést tartottunk az aktuális kérdésekről, feladatokról, a következő héten végrehajtandó szolgálatokról.
21:30-kor járőrszolgálat teljesítés közben polgárőreink fekete füstre lettek figyelmesek. A füst eredete a Rákospatak utca 123. alatti illegális szeméttelepből jött. Mint kiderült az itt tartózkodók műanyag videó-kazettákat égettek kályhában. Felszólításunkra a cselekményt abbahagyták.

December 6.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 7.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bolgárkertész utcára, Pillangó Parkra, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 8.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Városligetre, Bosnyák térre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 9.
8:30-kor polgárőreink a Stefánia út 29. szám alatt körözött autót találtak. A rendőrséget értesítették, és kiérkezésükig a helyszínt biztosították.

December 10.
21:05-kor járőrszolgálat teljesítése közben az IKEA bejáratánál polgárőreink négy hajléktalant találtak, akikhez az állapotuk miatt krízisautót hívtak.

December 11.
A 21:00-kor az ügyeletes utasítására polgárőreink, az Ilka utca 26. szám alatti tűzesethez mentek, ahol helyszínbiztosítási feladatokat láttak el.

December 12.
A szolgálatszervezés mellett a polgárőr jelöltekkel történt egyeztetés. A tagtoborzás következő állomásaként megismertettük a jelöltekkel a polgárőrség jogi hátterét, a szolgálatellátás módját és feltételeit.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bolgárkertész utcára, Pillangó Parkra, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 13.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére.
Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 14.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Pillangó Parkra, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 15.
Polgárőr Évzáró Ünnepség
December 15-én tartották hagyományos évzáró ünnepségüket a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. A SYMA Csarnokban megtartott ünnepségen részt vett dr. Tóth Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, Derzsi Péter r. ezredes főkapitány-helyettes, Gyurka Tímea, az OKF hivatalvezetője, dr. Dragon Sándor ezredes, Zugló rendőrkapitánya, dr. Czeba János alezredes az FKI regionális vezetője, dr. Ferdinandy István alpolgármester, a zuglói képviselő-testület több tagja.
Az ünnepségen résztvevőket Kulcsár József országgyűlési képviselő és Rozgonyi Zoltán Zugló közbiztonságáért felelős alpolgármestere köszöntötte. Ünnepi köszöntőjében Kardos Pál elnök megköszönte az Egyesület tagjainak valamint az együttműködő szervezetek és intézmények munkatársainak egész évben végzett munkájukat, kiemelte, hogy a zuglói közbiztonsági háló sikeres működéséhez elengedhetetlen a közbiztonság területén működő szervezetek és intézmények szoros együttműködése.
Az ünnepség keretén belül az egyesület elnöksége elismeréseket adott át. „Közösen a Biztonságos Zuglóért” elismerést vehetett át a Budapesti Rendőrfőkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság Körzeti Megbízotti Alosztálya, Rácz József tűzoltó főtörzsőrmester, a XIV. kerületi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság tűzoltója, Dr. Gyürki-Thomann Anikó, Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Jogi és Közbeszerzési Csoport jogi referense, valamint Hermann Gábor Fővárosi Közterület-Felügyelet Szervezési Osztályvezetője.
Az Egyesület tiszteletbeli tagjává avatták Dr. Dragon Sándor r. ezredest, Zugló Rendőrkapitányát, Dr. Papp Csilla Jegyzőt, Virág Krisztina önkormányzati képviselőt és Hosszú Mihályt az Ecseri Polgárőrség elnökét.
2012 Évben végzett munkája elismeréséül elismerő oklevelet kapott Szabó Tamás, Vidó Zoltán, Varga Tamás, Szalagyi György polgárőr valamint Balog Krisztián, Breuer Barnabásés Szőnyi András önkéntes tűzoltó valamint önkéntes tűzoltási tevékenység szervezésében végzett kiemelkedő munkájának elismeréséül oklevelet vehetett át Ikladi Endre és Dr. Való Viktor.
Az Ünnepség végén ünnepélyes keretek között polgárőré avatták dr. Réti Lászlót.

Edison köz 3. alatti földszintes lakás szobájában kb. 2 nm-en tárgyak égtek, a raj a helyszínen felderített, behatolást előkészítette, és a további beavatkozást az időközben kiérkező hivatásos tűzoltóknak átadta. A rajok a lakásba behatoltak és a tüzet 1 “C” sugárral lefeketítették. Személyi sérülés nem történt.

December 17.
A karácsonyi időszakban megszaporodó, az időskorúakat sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, az áldozattá válás elkerülése érdekében, a Cserepesházban működő nyugdíjas klub tagjai részére prevenciós előadást tartottunk.
Témaként elkerülési technikákat ismertettünk, illetve a karácsonyi időszakra jellemző gyertya-gyújtással járó kockázati tényezőket, a tűzmegelőzés fontosságát és lehetőségeiről beszéltünk.

December 18.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bolgárkertész utcára, Pillangó Parkra, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 19.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Bosnyák térre, Örs Vezér térre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.
A Nagy Lajos király útján 2 személygépjármű ütközött, a rajok áramtalanítottak, beszorult sérült nem volt.
Továbbképzés: A Polgárőrtörvény előírásainak megfelelően a szolgálatot végző polgárőrök részére kötelező vizsgára való felkészítési alkalmat tartottunk a vizsgával még nem rendelkező polgárőreink részére.

December 20.
Puttonyfecskendőket kaptak önkéntes tűzoltóink

A képviselő-testület novemberi ülésén döntött arról, hogy Zugló Önkormányzata Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltó tagozata részére munkájuk megkönnyítése érdekében 2 db háti puttonyfecskendőt ajándékoz.
A puttonyfecskendők átadására a Zuglói Tűzőrség Parancsnokságán került sor. Az ajándék fecskendőket az Egyesület nevében Kardos Pál elnök vette át Rozgonyi Zoltán alpolgármestertől.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a Pillangó Parkra, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 21.
22:40-kor polgárőreink járőrszolgálat teljesítése közben a Hősök terénél egy 50 év körüli férfira lettek figyelmesek, aki az út szélén állt. Kérdésükre, hogy tudnak-e segíteni neki a férfi megkérte őket, hogy hívjanak mentőt, mert nagy fájdalmai vannak. A polgárőrök a mentőket értesítették, és kiérkezésükig a férfit kocsiba ültették

December 27.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére.
Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.
A Thököly úton egy földszinti lakás szobájában konnektor és környezete égtek, melyet az önkéntes tűzoltó raj kiérkezése előtt a lakók eloltottak. Átvizsgálás után a rajok bevonultak.

December 28.
A Csertő parkban egy 15 emeletes épület 4. emeleti lakásának konyhájában tűzhelyen felejtett étel égett, melyet a rajok kiérkezése előtt eloltottak a lakók.
A Városligeti körút 11. sz. alatt egy Trabant gyártmányú személygépjármű füstölt, melynek végleges oltását Zugló ÖTE egy puttonyfecskendő segítségével elvégezte. A szándékosság ténye nem volt kizárható a tűz keletkezésével kapcsolatban, ezért tűzvizsgáló és rendőrség lett a helyszínre riasztva.
18:50-kor a Thököly út – Gizella utca kereszteződésében járőrszolgálat teljesítése közben a gyalogátkelőhelyen a polgárőrök fekvő férfit észleltek, akit a sérült elmondása szerint egy arra haladó gépkocsi vezetője a jobboldali tükrével sodort el. Elmondás szerint a jobb lába fáj. 18:55-kor kérésére mentőt hívtunk hozzá. A mentők a sérültet kórházba szállították.

December 30.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Örs Vezér térre, Városligetre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére. Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.

December 31.
Megelőző járőrszolgálat ellátása Zugló területén, mely gépkocsival illetve gyalogosan került végrehajtásra. Kiemelt figyelmet fordítottunk az Adria lakótelepre, Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, valamint az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére.
Visszatérően ellenőriztük a szolgálatszervezés során felsorolt területeket, valamint a rendőrkapitányságon kapott információk alapján az inkriminált területeket. Rendkívüli esemény nem történt.
A Hősök terén egy autóbusz motortere kigyulladt, melyet az önkéntes tűzoltó raj kiérkezése előtt egy porral oltó készülékkel eloltottak. Átvizsgálást követően a rajok bevonultak.

Önkéntes tűoltó gyakorlatok: december 9, december 22., december 28.
– a gyakorlat során a feltételezés szerint, építkezésen egy fő lezuhant, akit kb. 3,5 méter magasból alpintechnika és hordágy segítségével kellett lejuttatni.
– feltételezett tűz egy lakás szobájában, ahová a raj sugarat szerel. A gyakorlat célja a zárt helyiségekbe sugárvédelem mellett történő behatolás és tűzoltás volt.
– feltételezés szerint pincében 2 négyzetméteren összehordott lomok égtek, melyet a raj 1 db C sugárral eloltott. A gyakorlat célja: az erősen korlátozott látási viszonyok mellett (füstben) történő tájékozódás és szerelés elsajátítása.

Önkéntes tűoltó Elméleti oktatás: a gyakorlattal kapcsolatos elméleti, tűzoltás taktikai kérdések feldolgozása.

Az újév köszöntése tiszteletadással a Hősök terén történt meg.