Akiknek jólesik segíteni: Önkéntesek a Zuglói Polgárőrségnél

Budapesten és Pest megyében immár hónapok óta tartanak a kijárási korlátozások. Bár néha nem gondolunk bele, bizony rengeteg olyan idős, beteg, rászoruló embertársunk van, aki a korlátozások idején nem tudja beszerezni a szükséges gyógyszereket, élelmiszereket, háztartási cikkeket. Nincs ez másképp Zuglóban sem. Nekik, a segítségre szorulóknak indult a Zuglói Polgárőrség, az Önkormányzat és a ZKNP közös önkéntes-toborzó akciója, melyre nem kevesebb, mint 157 önzetlen, segítőkész ember jelentkezett.

„Amikor először becsöngettem az idős nénihez, kesztyűben, maszkban fogadott, és némi meglepetéssel a hangjában azt kérdezte: mondja, miért vállalta, hogy segít nekem? Hirtelen nem is tudtam mit válaszolni. Csak annyi jutott eszembe, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga: ha az embernek van ideje és módja arra, hogy ebben a veszélyhelyzetben bármit is tegyen a kerületben élő társaiért, akkor mi akadálya lenne, hogy megtegye?” – meséli az egyik önkéntes polgárőr-segítő, majd hozzáteszi: „Azért bevallom, önzésből is vállaltam: egyszerűen jól is esik a lelkünknek, ha segíthetünk.”

Az önkéntesek még március végén a Padlizsán utcai irodában vehették át a szükséges fényképes igazolványt, szájmaszkokat és védőkesztyűket, illetve megkapták azoknak a rászorulóknak a megkeresését, hogy pontosan miben szenvednek hiányt, mire lenne szükségük. Miután felvették a kapcsolatot az adott kerületi lakossal, időpont-egyeztetés után megkezdhették a segítségnyújtást. Megkapták a bevásárlólistát az élelmiszerbolthoz, a szükséges gyógyszerek listáját a gyógyszertárhoz, és a lehető legnagyobb biztonsági elővigyázatossággal kezdték meg tevékenységüket.

Számos önkormányzati képviselő, de más közéleti szereplők jelentkeztek önkéntesnek (például a Zuglóban élő Harsányi Levente is vállalt bevásárlást), vagy segítettek a toborzásban (mint például Tóth Vera és Tóth Gabi).

A segítők gyakran számoltak be arról, mennyire jó visszajelzéseket kapnak a lakosságtól, és a Polgárőrség is sorra kapta a köszönő leveleket az emberektől.

Forrás: www.zuglo.hu